We noticed you are coming from US. Would you like to continue shopping on Abposters.com?
FEDEZD fel a hét legjobb ajánlatait: PLAKÁTOK akció 20 % ×

Öt Tény: Minden amit Monet-ről tudni kell

14. 05. 2018

Claude Monet egy híres francia impresszionista úttörő, amely művészi stílus a valóságot és a hétköznapi életet mutatja be, kifejező ecsetvonásokkal és fények, árnyékok játékával. Forradalmi munkái a világ legdrágább és legnevesebb művei közé tartoznak; különös tekintettel a vízililiomokat és mákmezőket ábrázoló olajfestményei. Sajnos, Claude Monet érdekes és kivételes életét sokan nem ismerik, ezért mi most 5 ténnyel készültünk Önnek az impresszionizmus atyjáról.

1. Frusztrációja miatt a Szajnába ugrott

Minden tanuló egyetért azzal, hogy az oktatási rendszer sokszor elvezethet bennünket arra pontra, amikor szeretnénk egy autó elé vetni magunkat. Nos, szeretett Monet-ünk sem volt ezzel máshogy. Mialatt az Académie, egy neves francia művészeti iskola tanulója volt, nem tudott megbirkózni a professzorok által nyújtott szabványos és nem inspiráló tanítási módszerekkel. Szerette volna, ha az ő munkáit is szerepelnek az Académie kiállításain, azonban ez a próbálkozása kudarcba fulladt, emellett családja rossz anyagi helyzete is mély depresszióba húzta. Mi volt a megoldása? 1868-ban úgy döntött, hogy leugrik egy hídról a Szajnába. Szerencsére, a művész túlélte az öngyilkossági kísérletet, és később számos festményén örökítette meg azt a helyet ahol majdnem véget ért élete.

2. A feleségek története

Monet első felesége, Camille Doncieux volt az inspirálója a művész számos festményének, ahogy a Woman with a Parasol-nak is. Miután második fiuk megszületett Camille-nél tuberkulózist és méhnyakrákot diagnosztizáltak, amelybe sajnos 32 éves korában belehalt. Monet festményét feleségének halálos ágyáról sokan a legérzelmesebb és felidézőbb művészi alkotásnak tekintik. Felesége halála után Claude feleségül vette Alice Hoschedé-t, egy hat gyermekes özvegyet, aki élete végéig féltékeny volt Monet első feleségére. (Fun Fact: Monet fia később feleségül vette Hoschedé egyik lányát.)

3. Küzdelem a gyengülő látásával

A művésznél 1912-ben szürkehályogot diagnosztizáltak, amely a szemlencse állományának bizonyos fokú, akár teljes elszürkülését jelenti. Károsodott látása korlátozott színspektrumhoz vezetett, ezért Monet festményei ezt követően vöröses árnyalatot öltöttek. Annak ellenére, hogy 1922-re jogi besorolása vak lett, zsenialitása nem engedte, hogy ott hagyja a festészetet. Monet folytatta a művészetet, nagy részletességgel; ugyan kissé elmosódva; megjegyezve ecsetvonásainak helyét. Néhány kritikus azt állítja, hogy impresszionista stílusa csak károsodott látásából fakadt, nem pedig művészi tehetségéből.

4. Szerepel Renoir egyik festményén

1873-ban a nyarat Párizs külvárosában, Argenteuil-ben töltötte, ahol egyik barátja és művésztársa Pierre-Auguste Renoir meglátogatta. A művészek sok időt töltenek  a szabadban, órákon át festenek és megbeszélik az Académie-ről szóló kölcsönös gyűlöletüket. Miközben Monet festette művét a virágokról kertjében, Renoir úgy döntött, hogy megörökíti barátját kedvenc időtöltése közben. Renoir őszinte stílusának köszönhetően a festmény címe egyszerű lett: Monet Painting in His Garden at Argenteuil (Monet Fest a Kertjében Argenteuil-ben)

5. Vízililiomok

Monet megszállottsága miatt a Nymphaeaceae, vagy gyakrabban “vízililiomok” iránt, élete során több, mint 250 virágokat ábrázoló olajfestményt készített, a legtöbbet főleg életének utolsó 30 évében. Valahányszor szünetet tartott festményei között, azzal töltötte idejét, hogy átalakította kertjét, mellyel még nagyobb inspirációt szerzett következő munkájához. A Vízililiomok sorozata a “The Sixtine Chapel of Impressionism” részeként rengeteg múzeumban ki van állítva világszerte.

Monet csak élete végén ért el sikereket, és sajnos híressé csak halála után vált. Azonban, hatása a művészetre és befolyása a későbbi művészeti mozgalmakban újjáélesztette az érdeklődést iránta, mely a mai napig tart.

CLAUDE MONET TERMÉKEK

Címkék: Claude Monet , Fine Art Prints , Home Decor , Imressionism , Inspiration , Wall Art

 Decorate your life!

Az Europosters-szel 1999 óta vagyunk a piacon, és ez idő alatt az egyik legnagyobb olyan áruházzá váltunk, mely posztereket, tapétákat, képeket, festmény reprodukciókat és sok más terméket árul. Évről évre egyre nő a kínálatunk, melyet igyekszünk mindig a vásárlóink preferenciái szerint alakítani. Kinyomtatjuk a posztereket, bekeretezzük a képeket, vagy akár inspirálunk Titeket blog posztjainkkal, ahol rengeteg hírrel találkozhattok a legújabb filmekről, TV sorozatokról, vagy ötleteket nyerhettek az aktuális beltéri stílussal kapcsolatban.

Látogass el honlapunkra és találd meg mi hiányzik otthonodból.

 

© 1999 – 2020 Europosters Minden jog fenntartva.
e-mail: info@europosters.eu
tel.: +420 777 33 44 55 (csak angolul)

 

Hétfő - Péntek
7:00 - 15:00

 

Ez a web cookie fájlokat használ szolgáltatások nyújtására, reklámok testreszabására és a látogatottság felmérésére. Több információ Egyetértek ×
Top