We noticed you are coming from US. Would you like to continue shopping at Abposters.com?
-20 % a kiválasztott termékekre SZEREZZ BE PROMÓKÓDOT

Miért dolgoznak sokan művészek álnév alatt? Cats&Dotz engedi, hogy betekintsünk a rejtély fátyla alá

24. 06. 2024

Ioana Horvatot a világ Cats&Dotz álnéven ismeri, mint egy sikeres művészt. Hogyan jutott el idáig? Az alábbi interjúban elmesélte utazását egy kis román faluból kezdve, egy vállalatban dolgozva.

Kezdené azzal, hogy bemutatkozik, és mesélne egy kicsit magáról? Adj egy kis betekintést abba, hogy ki rejtőzik a Cats&Dotz álnév mögött.

A nevem Ioana Horvat és Bukarestben élek. Egy kis romániai faluban nőttem fel, és nagyon boldog gyermekkorom volt vidéken, ami elősegítette kreativitásomat és szabad szellemű, bohém természetemet. Már egészen kicsi korom óta szeretek alkotni, különösen a festészet és a ruhatervezés a szenvedélyem. Vállalati karrierem volt, egészen néhány évvel ezelőttig, amikor rájöttem, hogy nem igazán illeszkedem be. Úgy döntöttem, hogy kilépek, és visszatérek az igazi szerelmemhez – a művészethez. Most van egy kis műhelyem, ahol bohém ruhákat tervezek, és újra elkezdtem festeni, mind hagyományosan, mind digitálisan.

A természet, az emberek, az élénk színek, az egyszerűség és a bonyolult minták egyaránt inspirálnak. Nem tudok egy stílushoz ragaszkodni, ezért szeretek mindenféle művészeti stílussal és technikával kísérletezni, a monokrómtól a rendkívül színesig, a minimalista és a bonyolult mintákig, a portréktól az absztrakt tájképekig, és még sok minden mással.


Autodidakta művész vagyok. Az alkotás hatalmas örömet okoz nekem – annyira belefeledkezem a munkámba, hogy néha elfelejtek enni és inni.


Milyen érzés álnéven dolgozni? Ön szerint nagyobb szabadságot ad az alkotáshoz?

Álnév alatt dolgozni hihetetlenül felszabadító. Ezt a nevet a játékossága és a benne rejlő kontraszt miatt választottam, ami tökéletesen illeszkedik a munkáimhoz, amelyek gazdagok kontrasztokban, színekben és játékosságban. Emellett szabadságot ad arra, hogy különböző stílusokat fedezzek fel és kreatív kockázatokat vállaljak, ami elengedhetetlen egy magamfajta introvertált ember számára.

Visszatérve a kezdetekhez, mi alakította ki a művészi stílusodat? Gyermekkorodban hajlamos voltál a művészetre?

A művészi stílusomat személyes tapasztalatok, különböző hatások és a folyamatos kísérletező kedv keveréke alakította. Nagy hatással volt rám édesanyám, aki bevezetett a rajzolásba és a festészetbe. Kezdetben a realista portrék ragadtak meg, de idővel áttértem az absztraktabb értelmezésekre. Ez a váltás felkeltette bennem a kíváncsiságot, hogy más stílusokat is felfedezzek. A különböző művészeti irányzatoknak és technikáknak való kitettség jelentős szerepet játszott abban, hogy a különböző stílusokat a saját kifejezésmódomban ötvözni tudjam.

Kik a legnagyobb kreatív befolyásolói?

Mind az egyes művészek, mind a tágabb értelemben vett művészeti irányzatok inspirálnak. Gustav Klimt lenyűgöz bonyolult mintáival és mély szimbolikájával. Imádom Henri Matisse merész színhasználatát és folyékony vonalait, valamint azt a képességét, hogy egyszerű formákat és anyagokat műalkotásokká alakított át. A mexikói/otomi kultúra vibráló népművészete a maga robbanásszerű színvilágával nagy hatással van a munkáimra. Frida Kahlo, mind művészként, mind erős személyiségként maradandó benyomást hagyott bennem.

Másik hatásom a Bauhaus esztétika tiszta vonalai, organikus formái és egyszerűsége, időtlen eleganciája. A kollázsok és a graffiti street art kifejezőereje és erőteljes üzenetei, valamint a törzsi művészeti alkotásokban fellelhető feltűnő kontraszt és szimbolizmus is hatással van rám. Emellett a gyermekeim rajzaiban rejlő eredetiség és gátlástalan kreativitás naponta lenyűgöz és inspirál.


Minden nap inspirál a gyermekem rajzainak eredetisége és határtalan kreativitása.


Az is nagy örömömre szolgál, hogy a nosztalgia és az öröm pillanatait, amelyeket emlékezetes filmjelenetekből vagy zenei élményekből merítek, illusztrációkká alakítom át. Ezek a műalkotások felidéző pillanatképekként szolgálnak, megőrizve a dédelgetett emlékek lényegét, hogy mások is élvezhessék és élvezhessék.

Művészetemben e különböző forrásokból származó elemeket ötvözöm a mindennapi tapasztalataimból származó betekintésekkel, hogy a hatások szövevényét hozzam létre, amelyet mindig magamban hordozok. Arra törekszem, hogy megőrizzem a lényegüket és megosszam szépségüket a világgal. Az a szándékom, hogy munkáimba pozitívumot, örömöt és boldogságot oltsak, és ezzel felemeljek és inspiráljak mindenkit, aki találkozik velük.

Beszélne a kreatív folyamatról az ötlettől a végső tervezésig? Mennyi időt töltött egy terv elkészítésével?

A kreatív folyamatom általában az inspiráció szikrájával kezdődik, amely bárhonnan származhat – a természetből, egy álomból vagy akár egy véletlenszerű gondolatból. Először vázlatos ötleteket vázolok fel, majd áttérek a részletesebb rajzokra. Néhány darab egy nap alatt összeáll, míg mások hetekig vagy hónapokig is eltarthatnak. Gyakran előfordul, hogy elkezdek egy darabot, majd félreteszem, és hónapok múlva friss szemmel és új inspirációval térek vissza hozzá. Néha egy ötlettel kezdem, de munka közben a darab úgy alakul, mintha valami teljesen mássá változna. Olyan, mintha a műalkotás élne, és vezetne a végső formájáig. Ezért az egyes tervekre fordított idő nagymértékben változik, ami tükrözi művészi utam dinamikus és fejlődő jellegét.

Vannak olyan rituáléid vagy szokásaid, amelyek segítenek az alkotó munkádban?

Igen, vannak! Szeretem a napomat egy csésze teával vagy kávéval kezdeni, és egy kis csendes idővel, hogy összeszedjem a gondolataimat. Azt is tapasztalom, hogy a zenehallgatás vagy a környezeti hangok segítenek a kreatív zónába kerülni. Néha szeretek néhány percet szabadon, konkrét cél nélkül vázlatkészítéssel tölteni. Ez a gyakorlat segít fellazítani a kreativitásomat, és gyakran új ötleteket szül.

Ki tudsz választani egy dizájnt, ami a kedvenced? Miért pont ezt a dizájnt választottad? Van valami történeted arról, amikor készítetted?

Nem tudok kiválasztani egy konkrét kedvenc dizájnt, mivel a preferenciáim napról napra és hangulatról hangulatra változnak. Ugyanez vonatkozik a stílusokra is. Előfordulhat, hogy egy ideig egy stílusban alkotok, aztán egy másik stílusban, hogy később visszatérjek az eredeti stílushoz. Ez a folyamatos fejlődés tartja dinamikusan és izgalmasan a munkámat, lehetővé téve számomra, hogy kreativitásom különböző aspektusait fedezzem fel.

Mi az a karrierálom, amit szeretne megvalósítani?

Az az álmom, hogy szabadon alkothassak, és ez az egyetlen dolog, ami igazán érdekel, ha karrierről van szó. Arra törekszem, hogy a művészetem révén anyagi szabadságot érjek el, ami lehetővé teszi számomra, hogy folyamatosan új műveket hozzak létre korlátok nélkül. Ez lehetővé tenné számomra, hogy teljes mértékben a szenvedélyemnek szentelhessem magam, és a lehető legteljesebb mértékben kiaknázhassam a művészi lehetőségeimet.

Hogyan néz ki a jövőd? Van valami nagy projekt a közeljövőben?

Jelenleg nincs konkrét nagy projektem, de lassan dolgozom az álmom megvalósításán. A jövő mindig tele van izgalmas lehetőségekkel, sok ígéretes lehetőség van a láthatáron, ha hagyjuk magunkat észrevenni. Szóval, várom, hogy mi jön ezután 😊

CATS&DOTZ gyűjteménye

Natalie

Social media manager, photographer and creative head. My superpower is that I can retell all the lines from Harry Potter.EuropostersDekoráld a világod

1999 óta az Europosters Csehországban és egész Európában az egyik legnépszerűbb poszter, falfestmény és licencelt áru forgalmazója. Kínálatunkban hatalmas választékban találhatsz bármilyen méretű film-, játék- vagy sportplakátokat, valamint eredeti ajándékok széles választékát kínáljuk, a Csillagok háborúja, Harry Potter, képregények igazi rajongóinak vagy az egész Warner Bros-tól. Tudjuk, hogy a bögrék, figurák, rejtvények és ruhák a legjobb ajándék mindenki számára, kortól és érdeklődéstől függetlenül. De ha rajongsz a belsőépítészetért, akkor te is jó helyen jársz! Naponta nyomtatunk falfestményeket, illusztrációkat, fényképeket és művészeti reprodukciókat és több mint 25 országba küldjük őket, hogy ügyfeleink elégedettek legyenek.


Kapcsolat:

E-mail: [email protected]

Tel.: +420 210 440 210 (csak angolul)

Hétfő – Péntek ǀ 7:00–17:00

 

© 1999–2024 Europosters. Minden jog fenntartva.

Top