We noticed you are coming from US. Would you like to continue shopping at Abposters.com?
-20 % a kiválasztott termékekre SZEREZZ BE PROMÓKÓDOT

Melanie Viola: A műalkotások változatossága teszi ezt a munkát olyan érdekessé

03. 06. 2024

Melanie Viola, egy tehetséges berlini művész sikeres karrierré varázsolta a fotózás iránti szenvedélyét. 2015 óta főállású művész, és munkái a hagyományos fényképezést a digitális művészettel ötvözik, ami lehetővé teszi számára, hogy nyugodt tájakat és vibráló városképeket is megörökítsen. Hogyan sikerült egy hobbit az élete hivatásává változtatni? Mi ihlette meg őt, hogy otthagyja irodai munkáját, és belevesse magát a művészet világába?

Kezdenéd azzal, hogy bemutatkozol, és mesélsz egy kicsit magadról?

A németországi Berlinben élek, és a szakmám már régen indult még hobbiként. Utazásaim, kirándulásaim stb. során mindig is sok képet készítettem. Sokan megkérdezték tőlem, hogy miért nem adom el őket. Erre sokáig nem gondoltam komolyan. Aztán egyre több fotós kelléket vásároltam, sokkal több fényképezőgépet, objektívet vittem magammal, és tovább tartott, amíg megterveztem az ottlétemet, hogy elkészítsem azokat a képeket, amelyekre gondoltam. Ez egy kreatív elterelés volt az eddigi irodai munkámhoz képest. Aztán 2009-ben elkezdtem az első lépéseket a képek értékesítésére, és az évek során kiterjesztettem. 2015 októbere óta pedig főállású művész vagyok (fotó és digitális művészet).

Visszatérve a legelejére, mi alakította ki a művészi stílusod? Gyermekként hajlottál a művészet felé?

Nem, gyerekként még nem volt az életemben semmi a művészetről vagy a kreatív létről. Nem volt kulturális kirándulás, kivéve az iskolai kirándulásokat. Később, tinédzser koromban azt vettem észre, hogy sokat olvasok, és elkezdtem érdeklődni a színház és a művészet iránt. Akkoriban kezdtem el valami „másról” álmodozni, mint a mainstreamről. De hát ez hosszú évekig álom maradt, hiszen a valóság egy irodai munkához vezetett. De aztán úgy alakult, hogy intenzívebben a fotózással kezdtem foglalkozni. Ez volt az első nagy lépés a későbbi művészi hivatásom számára.


Így az irodai munkám közvetve a professzionális fotózás és művészet felé terelt, leginkább a mindennapi irodai élet kreatív egyensúlyaként!


A művészi stílusomról annyit tudnék mondani, hogy nyitott szemmel járom a világot, és minden érzékszervemmel megörökítem… és egy bizonyos ponton többet szerettem volna csinálni, mint csupán fotózni. Igyekeztem tehát olyan művészetet alkotni, amelyre én is vágytam volna a falamon. Így kezdődött minden!

Kik a legnagyobb kreatív befolyásolóid?

Nincs igazából EGYETLEN különleges ember, aki kreatív hatással lenne rám, sokkal inkább a különböző stílusok és művészek útja volt az, aminek hatására az első alkotói években kialakítottam a magamfajta egyéni stílusomat. Inkább arról van szó, hogy a saját stílusomat alkalmazom a meglévő trendekhez, valamint önállóan készítsek alkotásokat.

Tudnál beszélni a kreatív folyamatról a kezdetektől a végső tervezésig?

Erre a kérdésre útifotók alapján szeretnék válaszolni. Az utazási fotózásra való felkészülés itthon kezdődik a helyszín és a legjobb időpont (a világítási hangulat, a nap állása stb. miatt) figyelembe vételével, valamint a jogi kutatásokkal és a szükséges engedélyek beszerzésével. Ilyenkor meg kell találni a jó pozíciót a helyszínen, és egy kis ima sem árt a megfelelő időjárásért. Nincs olyan, hogy rossz idő, de a heves esőzés széllökésekkel nem az, amit (legalábbis én) szeretnék fotózni.

Az egyetlen pozitív dolog számomra az esőben az éjszakai felvételek, ahogy a föld gyönyörűen csillog, visszaverve a város fényeit. Egyes városok (pl. Edinburgh vagy Prága) tömege miatt mindig késő esti (vagy nagyon kora reggeli) fotótúrákat kell tervezni, hogy szép benyomást szerezzünk a városról. Velencében jó ötlet volt hajnali 3-kor elindulni, hogy a napfelkeltét is megörökítsük. De vegyük figyelembe azt is, hogy manapság az energiatakarékosság miatt többnyire egy bizonyos időpontban lekapcsolják a lámpákat. Miután a felvételek átkerülnek a számítógépre, elkezdem válogatni és rangsorolni a kívánt motívumokat. Ezután a RAW adatokat az én elképzeléseim szerint feldolgozzák, a fájlokat rendszerezzük, indexeljük. A kész kép ezután publikálásra kész.

A műveid a fényképektől az idézeteken át az absztrakt illusztrációkig terjednek. Meg tudnád mondani, hogy ezek közül az irányok közül melyik áll közelebb hozzád?

Ezt nem annyira könnyű néhány szóba önteni. Vonz a városi táj és az építészetben megtalálható vonalak. Egyrészt szeretem a klasszikus fotózást tipikus utcaképekről vagy tereptárgyakról, azzal a kihívással, hogy egyedivé tegyem őket, vagy kitűnjenek az ugyanazon városkép hatalmas mennyiségű egyéb képei mellett. Másrészt pedig szeretek dekoratív és modern műalkotásokat tervezni ezekkel a fényképekkel. Szívesen fedezem fel azokat a lehetőségeket, amelyek lehetővé teszik számomra azt, hogy úgy ötvözzem a fotózást és a művészetet, hogy boldognak érezzem magam. Az alap természetesen mindig a saját készítésű fotó. De sok más téma is van, például az absztrakt festményeim vagy az inspiráló idézeteim, amelyeken szintén szívesen dolgozom.


A változatosság az, ami annyira érdekessé teszi ezt a munkát. Még mindig nagyon sok olyan dolgot szeretnék megcsinálni a felvételeimmel, amit még mindig nem sikerült megtennem.


Tudnál választani egy dizájnt, ami a kedvenced? Miért ezt a konkrét dizájnt választod? Van valami készítés alatti történeted?

Ez a 2016 elején készült munka az egyik klasszikus kollázsom, és az asztalom fölött is ez lóg. New York az egyik legérdekesebb és leglenyűgözőbb város számomra. Éppen felépültem egy súlyos trombózisból, amikor dolgoztam rajta, és csak nemrég lettem szabadúszó művész. Sajnos a betegség miatt két évig nem repülhettem, így elvesztem ebben a tervben az utazás minden emlékével együtt. Itt láthatóak olyan tipikus városi kilátások, mint például a Times Square, a Brooklyn Bridge, a Manhattan látképe és a tipikus forgalom. Néhány NYC-vel kapcsolatos szót is integráltam betűkkel, és részleteket adtam hozzá egy ecsettel. A jelenet dinamikáját a vízszintes és függőleges szerkezetek is megteremtik. A színhangulat városi jelenetként teszi teljessé a dizájnt.

Volt olyan pont a karrieredben, amikor nem sikerült valami jól?

Néha egyszerűen nem érem el a kívánt eredményt. Aztán inkább rátérek valami újra, mert végtelen a tennivalók listája. Ez általában aztán sikerül, amikor legközelebb visszatérek az elhagyott munkához. Egyes esetekben azonban eredmény nélkül marad.

Mi az a karrierálom, amit el szeretnél érni?

Nos, mindig is szerettem volna kísérletezni színekkel és anyagokkal, hogy „valódi” festményeket készítsek, nem csupán digitális műalkotásokat. Ehhez kéne még egy plusz hely, amire jelenleg nincs lehetőség. Tehát ez egy későbbi cél akkora, amikor talán 5 év múlva Olaszországba költözünk. Már rengeteg ötletem van arra, hogy mit szeretnék kipróbálni 🙂

Milyen tanácsot adnál egy feltörekvő művésznek?

Maradj koncentrált, és legyen sok önfegyelmed. Művésznek lenni nem csak szórakozás, hanem sok „irodai munka” is vár, mint például könyvelés, jogkutatás, piacelemzés és így tovább. Meg kell határoznod a saját céljaid, és figyelned kell a pénzügyeid, mivel a független művészek bevételei nagyon rendszertelenek lehetnek. Amikor nem hozol létre megrendelésre készült alkotásokat (mint én), mindig keresned kell új cégeket/lehetőségeket, amelyek felajánlják alkotásaidat.

Hogy néz ki a jövő számodra? Vannak nagy projektek?

Nemrég tértem vissza egy négyhetes Japán utazásról. Tokióban kezdődött, néhány inspiráló nappal a Fuji-hegy közelében, amit örömmel láttam különböző időjárási helyzetekben. Ezután Kyoto, Osaka, Hirosima, Takayama és Yokohama véglegesítette a rendkívül inspiráló és élményekben gazdag ottlétet. Most pedig meg kell szerkesztenem a rengeteg fotót, hogy publikálhassam őket. Azután továbbra is kiegészítem a meglévő sorozatomat néhány, az utazásról készült, még egyedibb szerkesztett felvételekkel, mint például a „városi vintage”, „minimalista városképek”, „városi monokróm fotózás” vagy „colorkey”, valamint néhány modern stílusú műalkotás. – vagy esetleg néhány nagyon hagyományos kollázs… lássuk, mit engednek meg velük a képek. Továbbá ebben az évben egy amerikai utazás is vár rám. A fő hangsúly a városképeken lesz. A közeljövőben sokat fogok kutatni ezzel kapcsolatban, hogy minél több helyre el tudjak látogatni a tervezett fotók elkészítéséhez. Ez egy nagyon utazásigényes év volt sok benyomással és érzéssel, amit remélem a fotókkal, műalkotásokkal együtt át lehet adni a vásárlónak.

Melanie Viola gyűjteménye

Natalie

Social media manager, photographer and creative head. My superpower is that I can retell all the lines from Harry Potter.EuropostersDekoráld a világod

1999 óta az Europosters Csehországban és egész Európában az egyik legnépszerűbb poszter, falfestmény és licencelt áru forgalmazója. Kínálatunkban hatalmas választékban találhatsz bármilyen méretű film-, játék- vagy sportplakátokat, valamint eredeti ajándékok széles választékát kínáljuk, a Csillagok háborúja, Harry Potter, képregények igazi rajongóinak vagy az egész Warner Bros-tól. Tudjuk, hogy a bögrék, figurák, rejtvények és ruhák a legjobb ajándék mindenki számára, kortól és érdeklődéstől függetlenül. De ha rajongsz a belsőépítészetért, akkor te is jó helyen jársz! Naponta nyomtatunk falfestményeket, illusztrációkat, fényképeket és művészeti reprodukciókat és több mint 25 országba küldjük őket, hogy ügyfeleink elégedettek legyenek.


Kapcsolat:

E-mail: [email protected]

Tel.: +420 210 440 210 (csak angolul)

Hétfő – Péntek ǀ 7:00–17:00

 

© 1999–2024 Europosters. Minden jog fenntartva.

Top