We noticed you are coming from US. Would you like to continue shopping at Abposters.com?
-20 % a kiválasztott termékekre SZEREZZ BE PROMÓKÓDOT

Kelet-Ázsia kulturális jelenségei: K-pop, anime stb.

01. 05. 2023

Mivel hollywoodi filmekkel vagyunk körülvéve, néha könnyen elfeledkezünk róla, hogy vannak más lehetőségek is. Ma Ázsiába indulunk – konkrétan Japánba és Dél-Koreába – hogy megnézzük az onnan származó filmeket, tévéműsorokat és zenekarokat.

Filmek 

Az egyik legnépszerűbb filmstúdió a japán Studio Ghibli, amelyet Hayao Miyazaki és Isao Takahata alapított. A Studio Ghibli beceneve “Japán Disney”, de itt a kabala Miki egér helyett Totoro, egy erdei szellem. Idáig több mint 20 játékfilmet és több mint 10 rövidfilmet adtak ki, a leghíresebbek a Spirited Away, a Princess Mononoke és a My Neighbor Totoro. A Spirited Away legfőképpen az első animefilmként vált ismertté, amely 2003-ban elnyerte a legjobb animációs film Oscar-díját. Bár más filmesek is rendeznek fokozatosan filmeket a Ghibli Stúdióban, Hayao Miyazaki bejelentette, hogy szeretne még egy filmet készíteni mielőtt nyugdíjba vonulna. A Hogyan élsz?-et a japán mozikban várhatóan 2023. július 14-én mutatják majd be.

 

Az Élősködők című dél-koreai film is történelmet írt. 2019-ben az Élősködők 4 Oscar-díjat nyert, mint az első nem angol nyelvű film. A gazdag családba beszivárgó szegény családról szóló film világszerte megnyerte a közönséget. És itt szeretnénk idézni az Élősködők rendezőjét, Bong Joon Ho-t: “Ha egyszer leküzdöd a feliratok egy hüvely magas korlátját, még sok más csodálatos filmet ismerhetsz meg.” Ezzel mi is nagyon egyetértünk.

TV-sorozatok

Óriási hatás látható a kultúrára a sorozatgyártásban, főleg az animékben. Több ezer különböző anime létezik, de a híresebbek közé tartozik a Pokémon, a Naruto és a One Piece. De nem szabad elfelejteni, hogy ezeknek az animéknek a többsége könyveken, mangákon alapul. A japán képregényeket mangának, de grafikus regénynek is nevezik. Hasonló képregényeket más országokban is gyártanak különböző neveken, Dél-Koreában ez manhwa, Kínában pedig manhua. A legtöbb mangakönyv a Golgo 13 sorozatban jelent meg, eddig nagyjából 200, de kötetek még mindig jelennek meg. Mit mondhat Naruto a 72 mangakönyvével? Másrészt a Golgo 13 olvasóinak nemcsak sok megtakarítással kell rendelkezniük, hanem egy hatalmas könyvtárral is.

 

Lehet hogy meg fog lepni az, hogy az első megőrzött anime 1917-ben jelent meg. Ez egy négyperces vígjáték, a Namakura Gatana egy önjelölt szamurájról ról, akinek olyan tompa kardja van, hogy nem tud vele bántani senkit. Ahogy ez Hollywoodban megszokott, biztosak lehetünk benne, hogy hamarosan ebből az animéből is láthatunk élőszereplős adaptációt. Itt tudod megnézni:

 

 

De nem csupán animéről van szó. 2021-ben a dél-koreai Squid Game sorozat vezette a Netflix nézettségi listáját. A sorozat hatalmas sikert ért el, 14 Emmy-díjra jelölték, és világszerte megtanították a nézőknek, hogy mi is az a Dalgon, és hogyan győzzenek le egy erősebb ellenfelet kötélhúzásban. És persze a koreai mobiltelefonok extra erős akkumulátorral rendelkeznek – legalábbis Hwan Jun-ho nyomozóé.

Zene

Már az ázsiai zenekarok is mainstreammé válnak. A K-pop és a japán változata, a  J-pop a világ minden táján népszerű zenei stílus. Az ügynökségek minden évben megpróbálják népszerűsíteni a csoportjaikat, de sajnos a több tucat csapat vagy szólista közül csak néhány fut be. De ez ne tévesszen meg, hiszen a K-pop nem csak a zenéről szól. Az egyes dalokhoz tartozó konkrét tánckoreográfia, a divat és az angol kifejezések használata a dalszövegekben mind a kultúra szerves részét képezik. És mivel a K-pop nemcsak Dél-Koreában, hanem az egész világon is népszerű, ezért a kormány támogatja. Emellett KCON-okat is szerveznek szerte a világon – olyan fesztiválokat, ahol a csapatok fellépnek.

 

 

De zenei bálvánnyá válni nem igazán szórakozás. Először edzéssel kezdesz, általában 12 éves kortól fogadnak gyerekeket. A képzés eltarthat néhány évig, de ha minden rendben megy, az ügynökségek létrehoznak egy csapatot, amely szerintük elnyeri a közönség tetszését. Általában egy vezető van a csoportban, akinek fő beleszólása van az interjúkba, és mindenkit felügyel a csoportban. A többi tag rapper, táncos és énekes. A csoport legfiatalabb tagja maknae, és általában neki a legjobb a csoportban, mivel az összes idősebb tag gondoskodik róla. A tagok lehetnek vizuálisak is, ami egyszerűen azt jelenti, hogy jól néznek ki. Az egyes csapatok rajongóinak azonban saját becenevük is van, amelyek általában valamilyen módon a csoport nevén alapulnak. Például a Stray Kids rajongókat Stay-nek, a Twice rajongókat pedig Once-nak hívják.

 

A legbefolyásosabb csoport egyértelműen a BTS. Ez a héttagú csoport nemcsak Dél-Koreában, hanem mindenhol elnyerte a rajongók szívét, amit a 72 millió YouTube-feliratkozójuk is bizonyít. Még a futballrajongók számára is jól ismert ez a csoport, a Dreamers című dalt Jungkook, az egyik tag adta elő a 2022-es világbajnokság megnyitóján. A csoport jövőjét azonban jelenleg a kötelező katonai szolgálat befolyásolja, ami miatt a BTS szünetet tart, és csak 2025-ben kezdi meg újra a dalok kiadását.

 

Ahogy a BTS a leghíresebb fiúbanda, a Blackpink a vezető a női csapatok terén. A négytagú csapat 2016-ban adta ki első dalát, és jelenleg a kiadások mellett a modellkedésre vagy a színészetre koncentrálnak. Ha többet szeretnél tudni a Blackpinkről, a Netflixen található róluk egy dokumentumfilm Blackpink: Light Up the Sky címmel.

A női K-pop csapatok egyik különlegessége a Mave, amely mesterséges intelligencia segítségével jött létre. Négy tagja hiperrealisztikus karakter, amelyet gépi tanulás, deep fake és 3D-s gyártástechnológia generált. Mave debütáló dalát itt tudod megnézni:

 

 

A 21. század elején az ázsiai kultúra meglehetősen visszafogottan jelent meg a nyugati médiában, mára pedig az Ázsiából érkező kultúra egyre több teret nyer, leginkább az anime és a K-pop népszerűsége figyelhető meg. Amint azt biztosan észrevetted, az ázsiai kultúra választéka igazán sokrétű, és számos újítást fog hozni a jövőben, beleértve a mesterséges intelligenciával való további kísérletezést.

 

Tekintsd meg az anime kínálatunkat!EuropostersDekoráld a világod

1999 óta az Europosters Csehországban és egész Európában az egyik legnépszerűbb poszter, falfestmény és licencelt áru forgalmazója. Kínálatunkban hatalmas választékban találhatsz bármilyen méretű film-, játék- vagy sportplakátokat, valamint eredeti ajándékok széles választékát kínáljuk, a Csillagok háborúja, Harry Potter, képregények igazi rajongóinak vagy az egész Warner Bros-tól. Tudjuk, hogy a bögrék, figurák, rejtvények és ruhák a legjobb ajándék mindenki számára, kortól és érdeklődéstől függetlenül. De ha rajongsz a belsőépítészetért, akkor te is jó helyen jársz! Naponta nyomtatunk falfestményeket, illusztrációkat, fényképeket és művészeti reprodukciókat és több mint 25 országba küldjük őket, hogy ügyfeleink elégedettek legyenek.


Kapcsolat:

E-mail: [email protected]

Tel.: +420 210 440 210 (csak angolul)

Hétfő – Péntek ǀ 7:00–17:00

 

© 1999–2024 Europosters. Minden jog fenntartva.

Top