We noticed you are coming from US. Would you like to continue shopping at Abposters.com?
-20 % a poszterekre és nyomatokra SZEREZZ BE PROMÓKÓDOT

Hogyan lépjünk be a replika- és figuragyűjtők világába

05. 01. 2022

Mindannyiunknak van olyan kedvenc filmünk, amiből megvettük az összes megtalálható árut. És mit szólnál, ha egy lépéssel előre lépnél és megszereznél egy-egy figurát kedvenc karakteredről? Ebben a blog bejegyzésben mindent megtalálsz, ami segít eldönteni – mi a különbség az anyagok között, hogyan kell ápolni a figuráidat és pontosan mi a különbség az akciófigura és a gyűjthető figura között. Készen állsz?

Anyagok

A figurakollekciónkban különböző anyagokat találsz. Vessünk egy pillantást, hogy melyek ezek.

 • Az ABS, amely az akrilnitril-butadién-sztirol rövidítése, egy gyakran használt szívós, hőre lágyuló polimer. Ennek az anyagnak a fő előnye a mechanikai sérülésekkel szembeni ellenállás. Lehetővé teszi a készítők számára, hogy a legnehezebb részleteket is ábrázolják a figurán. És minden darab eredeti, mivel öntőformából készül, így a végtermék a termékkel való manipulációtól függően eltérő lehet.
 • A PVC egy hőre lágyuló polimer, az egyik leggyakrabban használt műanyag, különösen sokoldalúsága miatt. Nagy előnye a rugalmasság, de a szívósság is, amely állítható, így megtartja egy bizonyos formáját. Meggyőződhetsz magad, ha weboldalunkról beszerzel egy PVC telefon- vagy joystick tartót a Cable Guy kategóriából.
 • A vinil alapvetően PVC részecskékből áll, amelyeket a végső megjelenés alapján folyékony lágyítóval kevernek össze. Más anyagokkal ellentétben a vinil könnyebb és kevésbé valószínű, hogy eltörik. Nagyon részletes lehet, az alakítás menetétől függően.
 • A POM egy olyan anyag, amelyet leggyakrabban az összekötő elemeknél használnak. Ez az anyag az oka annak, hogy ezek az alkatrészek szívósak, szilárdan mozognak és ellenállnak a kopásnak.
 • A Polystone folyékony gyanta és kőpor keveréke, ennek köszönhetően a figurák szívósabbak és szilárdabbak. Az eredeti szobrász sok részletét ábrázolja, ezért olyan népszerű a gyűjthető tárgyak között. Valójában a Gyűjthető figurák kategóriában megnézheted az összes részletet.
 • A gyanta egy folyékony uretán, amely kitölti a forma minden rését, ami alapvetően tökéletes mását hozza létre az eredetinek. A gyanta rugalmas és sérülékenyebb a vastagságtól függően. Alapvetően ez az anyag a leggyakrabban használt Fantasy & Sci-fi figurák és varázspálcák kollekcióban.
 • Az üvegszál egy szilárd, szívós és rugalmas anyag, amely nehezen formálható és mégis meglehetősen könnyű marad.

Melyik jobb, a gyanta vagy a PVC?

Abból a tényből kiindulva, hogy a figurák rugalmas formából készülnek, a műgyanta termékekhez nincs szükség annyi vágásra, mint a PVC-ből készült termékek esetében. A gyanta nehezebb, mint a PVC, és valósághűbbnek tűnik. A gyantafigura csomagolását jól el kell szigetelni az ütésektől, különben a termék megrepedhet vagy eltörhet.

Gyűjthető figurák vs. akciófigurák

Hogy mi a különbség? Valójában attól függ, hogy a figurának vannak-e összekapcsolt részei. Azokat, amelyeknek ilyen részletei vannak és sokféle pozícióba lehet helyezni, akciófiguráknak nevezzük. Ennek köszönhetően akár eljátszhatsz egy jelenetet. Az ezekkel nem rendelkező figurák a gyűjthető figurák.

Miért kell vigyázni a figurákra?

Az anyagok, amelyekből az akciófigurák készülnek, nem elpusztíthatatlanok és idővel az öregedés jeleit mutatják. A szín töredezett vagy karcos lehet, a műanyag megváltoztathatja a színét és összegyűjtheti a port vagy a szennyeződést. Itt mindent elolvashatsz arról, hogy mi károsíthatja a figurákat:

 • Közvetlen napfény. A túl sok közvetlen napfény kifakulást és foltokat okozhat
 • Hő. Az általában a közvetlen napfény által okozott intenzív hő a műanyag lágyulását és deformálódását okozhatja.
 • Páratartalom. A sok nedvesség hatására a szín leválhat, a matricák leesését és az illesztések kioldódását is okozhatja. Ez azt eredményezheti, hogy a figurák nem tudják nagyon jól tartani a pozíciókat.

Hogyan vigyázz a figurákra?

Íme néhány egyszerű lépés, amelyek segítenek megőrizni gyűjteményed kifogástalan állapotban. Könnyű megszokni a rendszeres karbantartást, például a hónapból egy napot arra szánni, hogy gondoskodj a gyűjteményedről. Nem csak takarítani kell, hanem szánj egy napot a játékokra is.

Hasznos tanácsok:

 • Tartsd a darabjaid olyan helyen, ahol nincs közvetlen napfény. Ha polcon vannak kihelyezve, ügyelj arra, hogy a lehető legtávolabb legyenek az ablakoktól.
 • Tartsd a darabjaid kihelyezve vagy elhelyezve egy kellemes szobahőmérsékletű helyiségben. Ne tedd a figurákat olyan helyre, ahol túlzott hő vagy páratartalom van, például garázsban, pincében vagy padláson. Senki sem akarja, hogy olvadt vagy összezsugorodott kollekciója legyen!
 • Ha dobozokba teszed a figurákat, használj tömör műanyag dobozt, fedővel, amely szorosan illeszkedik a páratartalom elkerülése érdekében. Azt is fontold meg, hogy minden figurát műanyag zacskóba zárj, mielőtt a dobozba helyezed őket. A kartondobozok nem ideálisak tárolásra, mert átengedik a hőt és a nedvességet. Gyakran tartalmaznak savakat is, amelyek károsíthatják a műanyagot és a színt.

A figurák gondos kezelésével megelőzhető a szennyeződés és a por leülepedése. Ha bepiszkolódnak, a legtöbb figurát meg lehet tisztítani meleg szappanos vízbe áztatva, majd puha sörtéjű fogkefével óvatosan megsúrolva.

 

Válaszd ki a kedvenc figuráid

tekla

Műépítész és designerként, kreatív személyiségével mindig képes inspirálni. Kövesd a bejegyzéseit! https://www.instagram.com/i.am.tekla/

www.instagram.com/i.am.tekla/EuropostersDekoráld a világod

1999 óta az Europosters Csehországban és egész Európában az egyik legnépszerűbb poszter, falfestmény és licencelt áru forgalmazója. Kínálatunkban hatalmas választékban találhatsz bármilyen méretű film-, játék- vagy sportplakátokat, valamint eredeti ajándékok széles választékát kínáljuk, a Csillagok háborúja, Harry Potter, képregények igazi rajongóinak vagy az egész Warner Bros-tól. Tudjuk, hogy a bögrék, figurák, rejtvények és ruhák a legjobb ajándék mindenki számára, kortól és érdeklődéstől függetlenül. De ha rajongsz a belsőépítészetért, akkor te is jó helyen jársz! Naponta nyomtatunk falfestményeket, illusztrációkat, fényképeket és művészeti reprodukciókat és több mint 25 országba küldjük őket, hogy ügyfeleink elégedettek legyenek.


Kapcsolat:

E-mail: [email protected]

Tel.: +420 210 440 210 (csak angolul)

Hétfő – Péntek ǀ 7:00–17:00

 

© 1999–2024 Europosters. Minden jog fenntartva.

Top