We noticed you are coming from US. Would you like to continue shopping at Abposters.com?
Heti akció: FILMPLAKÁTOK akció -30 %

Érdekes tények a képregényekről!

13. 09. 2020

Egészen a közelmúltig a képregényekre úgy tekintettek, mint amelyeket csak a furcsa, szemüveges geekek olvasnak, akiknek nincsenek barátaik és csak D&D-t játszanak valahol a garázsban, hasonlóan a Stranger Things fiúihoz. Ma azonban más a helyzet, olyan filmsorozatoknak köszönhetően, mint a Bosszúállók és az Igazság Ligája. De tudod, mikor és hogyan keletkezett ez a műfaj? Tudj meg velünk néhány érdekes dolgot a képregényekről, biztosak vagyunk benne, hogy még nem tudtad ezeket! Ráadásul elmondunk néhány extra szórakoztató tényt a kedvenceidről.

Történetek elmondása képeken keresztül

Mikor is készült a legelső képregény? Valószínűleg nem találjuk meg a helyes választ erre a kérdésre. Európában a svájci illusztrátor, Rodolphe Töpffer 1825-ből származó rajzait tekintjük a képregények eredetének. Egyes történészek azonban ennek a népszerű műfajnak a kezdetét az IE. 15 000 és 13 000 közötti időszakban látják, ahonnan a francia Lascaux-barlang híres falfestményei származnak. Ha nem a barlangok vagy a piramisok falán akarjuk keresni a képregény eredetét, elmehetünk Japánba is. A 12. században itt kezdett megjelenni Chōjū-jinbutsu-giga, a mozgásban lévő emberek tintára rajzolt állati karikatúrái.
Bár úgy érezhetjük, hogy a képregény csak a 20. században kezdett megjelenni, amikor az első szuperhősök megszülettek, már a 19. században népszerű volt, amikor rövidebb humoros csíkokat tettek közzé különféle újságok. Az amerikaiak szerint a képregény hivatalosan 1896. február 16.-án jött létre, amikor Richard Outcalt A sárga kölyök című szalagját először publikálták a New York World magazinban.

A szuperhősök születése

Az emberek megszokták a képregény megjelenését az újságokban, ezért nem kellett sok idő, amíg a képregényeket önállóan vagy antológiákban kezdték publikálni. Az első az 1930-as évekbeli Action képregény volt, amely lehetővé tette az emberek számára, hogy 1938-ban olvassák el először a Supermant, amelyet Jerry Siegel és Joe Shuster alkotott. A Kryptonite-on született hős elindította a képregények aranykorát. Egy évvel később Batman debütált a Detective Comics-ban. De Superman nem csak a képregényekben küzdött kellemetlenségekkel, mert „karrierje” kezdetétől plágiummal kellett szembenéznie – a Fox Comics a Wonder Woman formájában előállt Superman verziójával, a Fawcett Comics ismét kiadta a Marvel kapitányt. Hosszú perek voltak a szerzői jogi ügyek kapcsán és amikor a Fawcett Marvel kapitány végül „visszatért” a DC-be, a képregényeket egy időre már nem érdekelték az embereket.
Ugyanakkor, amikor Superman a DC Comics elődjétől született, a Marvel elődje, a Timely Comics közzétette az Ember-fáklya és Namor a Sub-Mariner történetét a Marvel Comics #1-ben. Mivel ez a képregény nagy sikert aratott, a Timely Comics előállt új hősével 1941-ben – és ez nem más volt, mint a jószívű Steve Rogers, más néven Amerika Kapitány! Ez a szuperhős egy kreatív duó, Joe Simon és Jack Kirby alkotása. Lehet, hogy mindig összekapcsolta a kapitányt Stan Lee-vel, de a harmadik részig nem csatlakozott a csapathoz. De hála neki, a kapitány elpusztíthatatlan pajzsát használja fegyverként!

Koruk hősei

A háború alatt az embereknek nagyon szükségük volt egy szuperhősre, aki a Nácik fejére koppintott, de aztán a háború véget ért és minden megváltozott. Míg a képregényalkotók egymás között vitatkoztak hőseik szuperhatalmaival kapcsolatos jogokról, maguk a képregények lassan feledésbe merültek. Csak a hatvanas években tértek vissza a helyszínre. Ekkor alakult meg egy komikus underground mozgalom, Robert Crumb vezetésével és a mai napig aktívak. Ami a „régi ismerős” szuperhősöket illeti, lassan elkezdtek a magazinok oldalairól más médiumok felé mozogni. 1960-ban például elkészült az első televíziós sorozat Batman-nel. Ez a hős 80 éves fennállása alatt számos sorozatot és filmet látott és az elkövetkező években biztosan hallani fogjuk tőle az „Én vagyok Batman” -t. (Batmanről itt olvashatsz többet)

Érdekességek

  • Stan Lee egy olyan hőst kozott létre, akit a közvélemény utálna, de végül beleszeretnek. Ez a hős Tony Stark és úgy tűnik, valóban sikerült neki 🙂
  • A Hulk eredetileg szürke volt, de a nyomtató meghibásodása miatt zöld színt kapott.
  • Újságíró (Clark) Kent nem létezik a DC képregényekben. De míg DC-ben igazi Superman, a Marvel-ben hétköznapi újságíró.
  • A Venom eredetileg egy várandós nő volt, aki közvetlenül a szülés előtt csatlakozott egy idegen szimbiótához.
  • Batman Superman munkáltatója. Clark Kent a Daily Planetnél dolgozik, amelynek tulajdonosa Bruce Wayne.

    FEDEZD FEL A KÉPREGÉNYEK KOLLEKCIÓT

tekla

Műépítész és designerként, kreatív személyiségével mindig képes inspirálni. Kövesd a bejegyzéseit! https://www.instagram.com/i.am.tekla/

www.instagram.com/i.am.tekla/EuropostersDekoráld a világod

1999 óta az Europosters Csehországban és egész Európában az egyik legnépszerűbb poszter, falfestmény és licencelt áru forgalmazója. Kínálatunkban hatalmas választékban találhatsz bármilyen méretű film-, játék- vagy sportplakátokat, valamint eredeti ajándékok széles választékát kínáljuk, a Csillagok háborúja, Harry Potter, képregények igazi rajongóinak vagy az egész Warner Bros-tól. Tudjuk, hogy a bögrék, figurák, rejtvények és ruhák a legjobb ajándék mindenki számára, kortól és érdeklődéstől függetlenül. De ha rajongsz a belsőépítészetért, akkor te is jó helyen jársz! Naponta nyomtatunk falfestményeket, illusztrációkat, fényképeket és művészeti reprodukciókat és több mint 25 országba küldjük őket, hogy ügyfeleink elégedettek legyenek.


Kapcsolat:

E-mail: [email protected]

Tel.: +420 210 440 210 (csak angolul)

Hétfő – Péntek ǀ 7:00–17:00

 

© 1999–2024 Europosters. Minden jog fenntartva.

Top